Geen foto

Zandsteengrotten in Nottingham virtueel te bekijken

Grotten die voorheen niet toegankelijk waren, worden nu in kaart gebracht.Sinds voor de middeleeuwen stond de Britse plaats Nottingham al bekend als Tig Guocobac: ‘plaats van grotten’. De stad is gebouwd op een laag zandsteen dat gemakkelijk uitgegraven kan worden om grotten, gangen of kelders te maken. Archeologen zijn sinds vorig jaar bezig die grotten virtueel in kaart te brengen.

De eerste indicatie dat er grotten onder Nottingham bestonden, stamt uit 868. In een geschreven document wordt er dan voor het eerst over de plaats van de grotten gerept. Deze uitgegraven ruimtes werden gebruikt als opslagruimte, schuilkelder, woning en zelfs als vluchtroute. Het wordt gezegd dat in één van deze grotten Robin Hood gevangen heeft gezeten.

Hoewel een aantal van deze grotstelsels voor het publiek toegankelijk is, is een groot deel van de ruim 500 gewelven nooit bestudeerd of zelfs volgestort. Archeologen van Trent & Peak Archaeology, de archeologische afdeling van de universiteit van Nottingham, zijn sinds maart 2010 bezig om die grotten driedimensionaal in kaart te brengen.

Met behulp van laserscanners kunnen ze de vorm van de ondergrondse ruimtes bepalen. Door meerdere opnames van verschillende plaatsen samen te voegen, kunnen ze een driedimensionaal model van iedere grot maken. Er zijn al ruim 160 video’s gemaakt, waarvan hieronder enkele te zien zijn.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=i6DJU09yKKg]

[video:http://www.youtube.com/watch?v=HodRzig3e1E]

[video:http://www.youtube.com/watch?v=WaFk6Jwt2mA]

Bron: Nottingham Cave Survey

Meer lezen
Tijdvakken