Geen foto

Nieuwe ontdekkingen bij opgraving Paardenmarkt in Alkmaar

De skeletten blijken nu toch Geuzen te zijn.Onderzoek naar de skeletten die tijdens een opgraving op de Paardenmarkt in Alkmaar afgelopen jaar werden gevonden, heeft nieuw licht geworpen op hun identiteit. Het zouden toch Geuzen zijn, Nederlandse verzetsstrijders tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Eind 2010 werden er 31 geraamtes gevonden tijdens archeologische opgravingen. Het project werd uitgevoerd onder leiding van archeologiebedrijf Hollandia uit Zaandijk en werd bijgestaan door studenten van de Universiteit Leiden. Ze vonden een massagraf uit 1573 op de locatie van het oude Minderbroederklooster dat daar van 1448 tot 1574 had gestaan. Bij veel skeletten werden musketkogels gevonden.

Rachel Schats van de Universiteit Leiden beweert nu dat het inderdaad Geuzen zijn, zoals de archeologen vorig jaar al vermoedden. Dit baseert ze onder andere op de lengte van de skeletten, die boven het gemiddelde van die tijd lagen (ong. 1.64 - 1.74). Eén gereconstrueerd skelet had zelfs een lengte van 1.84 meter.

“Het waren geen kleine jongens,” aldus Schats. “Het is daarom niet aannemelijk dat het Spanjaarden waren. Die zijn gemiddeld kleiner van stuk.” Op de website van RTV Noord-Holland is een audiofragment te horen waarin Schats vertelt over de bevindingen.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=c45at5BwrLw]

Bron: http://www.rtvnh.nl/nieuws/64939/Nieuwe+ontdekkingen+skeletten+Paardenmarkt

Meer lezen
Tijdvakken
Landen