Geen foto

Jongste overblijfselen Neanderthalers ooit gevonden nabij Noordpool

De jongste restanten van Neanderthalers zijn bij de Noordpool gevonden.Afgelopen mei zijn er restanten van voorwerpen gevonden in het noorden van het Oeralgebergte nabij het Russische plaatsje Byzovaya. De voorwerpen vertonen overeenkomsten met die van de Moustérian, een stijl van werktuigen die met Neanderthalers wordt geassocieerd. De voorwerpen zijn ca. 28.500 jaar oud.

Volgens projectleider Ludovic Slimak, archeoloog bij de universiteit van Toulouse le Mirail, is het Oeralgebergte ‘één van de laatste schuilplaatsen van de Neanderthalers’. De jongste overblijfselen van Neanderthalers dateren namelijk  terug tot ca. 32.000 jaar. Hoewel er wel aanwijzingen zijn van sporen die jonger zijn, is er nooit definitief bewijs geweest dat Neanderthalers na die tijd nog bestonden.

Volgens de leden van het multidisciplinaire team die de vondst deed, kan hier verandering in komen. Men denkt dat de Moustérian cultuur niet genoeg ontwikkeld was om in het koude klimaat in het noorden te overleven en ca. 33.000 tot 36.000 ten einde kwam. Zij maakten plaats voor de moderne mens, die in deze periode migreerde naar Europa en Azië.

Na koolstofdatering op de gevonden gereedschappen en mammoet- en hertenbotten stelde het team van Franse, Noorse en Russische wetenschappers de leeftijd van de restanten vast. Ook concludeerden ze dat de resten van de mammoeten en herten sporen vertonen van slachting door gereedschappen die kenmerkend zijn voor de Moustérian cultuur.

Archeologische bewijs

De opmerkelijke vondst levert veel bewijs op. Zo zouden Neanderthalers van die cultuur veel langer geleefd hebben dan aanvankelijk werd aangenomen en leefden ze ook veel noordelijker. Alle andere sporen van Moustérian Neanderthalers werden minstens duizend kilometer zuidelijker gevonden.

Wat ook kan, is dat de laatste overlevenden van de Moustérian cultuur Homo sapiens waren, hoewel dit tegen een ander argument indruist. Neanderthalers zouden namelijk uitgestorven zijn omdat ze minder ontwikkeld waren dan de moderne mens. Als de Homo sapiens indertijd echter dezelfde technieken en gereedschappen gebruikten, wordt deze theorie in twijfel getrokken.

Het verslag van het onderzoek is in 2011 in het wetenschappelijke tijdschrift Science verschenen.

Bron: Past Horizons

Meer lezen