Geen foto

Grotmannen waren zeevaarders

Waren de Homo Erectus toch niet onintelligente wezens?Recente archeologische vondsten uit het Middellands zeegebied zouden aanwijzen dat onze menselijke voorouders over de open zee reisden. Dat zouden ze al 130.000 jaar geleden gedaan hebben, 100.000 jaar eerder dan dat aanvankelijk gedacht werd.

Een team van onderzoekers, waaronder een geoloog van de North Carolina State University, deed onderzoek naar stenen gereedschappen die gevonden zijn op het eiland Kreta. Gezien het feit dat Kreta altijd al een eiland is geweest, moeten de prehistorische mensen die het gereedschap hebben achtergelaten wel over het open water hebben gereisd.

Het gevonden gereedschap stamt uit een tijd voor de moderne mens, zegt Thomas Strasser, de archeoloog die het team leidde. Het gereedschap zou niet gemaakt zijn door Homo Sapiens, maar door de Homo Erectus. Bovendien wijken de gereedschappen af van werktuigen die eerder zijn gevonden op Kreta. De recente vondst komt het meest overeen met gereedschappen uit Afrika die ca. 700.000 jaar oud zijn.

“Hetgeen dat dit voor mij zo uniek en interessant maakt, is dat dit zusterras [van de mens] misschien helemaal niet zo stom was als dat wij ze afbeelden,”  aldus geoloog Karl Wegmann. “Ze waren in staat om erg complexe dingen te maken.”

De manier waarop de onderzoekers het gereedschap hebben gedateerd, was door te meten hoe oud de schelpen van het eiland waren. Tezamen met het feit dat het oppervlakte van het eiland Kreta per jaar ongeveer 0,1 cm. stijgt wegens het verschuiven van de aardkorst, konden ze uitrekenen hoe oud de gereedschappen waren. Hoe hoger de gevonden voorwerpen lagen, hoe ouder ze moesten zijn. Op die manier concludeerden ze dat het gereedschap 130.000 jaar oud is.

Bron: Boston Herald

Meer lezen
Tijdvakken
Landen