Geen foto

Gestolen kunstschatten Libië duiken op bij rommelmarkten

Onder de gestolen voorwerpen waren talloze Griekse munten.Tijdens de revolutie in Libië zijn er 8.000 kunstvoorwerpen gestolen in de stad Benghazi. Delen van die collectie antieke munten, juwelen en borstbeelden zijn opgedoken bij rommelmarkten en in het buitenland. De Britse archeoloog Paul Bennett spreekt over de grootste roof die hij kent.

In februari werd Benghazi bezet door de antiregeringsbetogers. Zij staken onder andere regeringsgebouwen en politiekantoren in brand. Het kantoor van de geheime dienst was hier één van. Vermoedelijk werden de 8.000 archeologische voorwerpen toen gestolen uit een betonnen bankkluis, die aan het kantoor grensde. De dieven zijn met een drilboor door de vloer naar binnengekomen.

“Het is een ramp,” aldus Yussuf ben Nasr, directeur antiquiteiten van de meer dan 2.000 jaar oude stad. In Benghazi zijn over de jaren veel archeologische vondsten gedaan, waaronder aardewerk dat getuigt van Griekse en Romeinse aanwezigheid. “Het zijn onbetaalbare nationale schatten, stukjes geschiedenis die verloren zijn.”

Scouting op zoek naar archeologische voorwerpen

De gestolen voorwerpen bestonden uit onder meer gouden en zilveren munten met islamitische kalligrafie, verzen van de Koran, onderdelen van Griekse en Romeinse ruïnes en recent ontdekte mummies uit het zuiden van het land. Ben Nasr heeft de politie en de scouting ingeschakeld om te zoeken naar de verloren kunstschatten.

Een deel van de collectie is echter naar het buitenland gesmokkeld. Zo zijn er beelden opgedoken in Egypte en werden er onlangs goude munten te koop aangeboden die waarschijnlijk uit Benghazi komen. Op de markt van de Libische stad vond een verslaggever van persbureau Reuters bovendien bronzen munten. De juwelier die ze verkocht zei dat de munten bijna 2.000 jaar oud waren. Voor Ben Nasr is dat reden genoeg om te geloven dat ze onderdeel van de collectie uitmaken.

“We kunnen er niet veel aan doen, behalve instellingen in de hele wereld vragen om ons te helpen Libische antiquiteiten te verwerven als ze opduiken,” legt de directeur uit. “Dan kunnen we die terugkrijgen.” De collectie is al eens eerder gestolen, door de Italianen in de Tweede Wereldoorlog. Italië gaf de collectie echter terug aan Libië in de jaren zestig.

Bron: Mail Online

Meer lezen
Tijdvakken
Landen