Geen foto

3D-model Stonehenge onthult

Het 3D-model van het monument moet gaan helpen in later onderzoek.Na een gedetailleerd onderzoek naar elke steen van het Britse megalithische monument Stonehenge is er een 3D-model van hoge resolutie van de formatie gemaakt. De spiksplinternieuwe scanapparatuur die werd gebruikt is in Engeland nog nooit tijdens een historisch project als dit gebruikt.

De resolutie van het model loopt op tot wel 0.5 mm, waardoor bijna elke hoek, beschadiging en graveringen op de stenen duidelijk zichtbaar zijn. Tijdens het onderzoek werden er ook graveringen op de staande stenen gevonden die het monument in secties opdelen. De onderzoekers denken daarom dat de bouwers van het monument in verschillende teams en locaties aan de stenen werkten.

Het 3D-model zal voornamelijk gebruikt gaan worden om veranderingen in de fysieke staat van het monument waar te nemen. Ook hopen de onderzoekers zo meer inzicht te krijgen in de werkwijze van de makers. Er wordt nog gewerkt aan het volledige model, hoewel er al een proefmodel te zien is op de English Heritage website.

Bron: English Heritage

Meer lezen