Archeologie Magazine 5 van 2023

Archeologie Magazine # 5 2023

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 20 oktober 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Archeologische wandeling door Dresden, het Florence aan de Elbe

Dresden, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen, groeit steeds meer uit tot een toeristentrekker van formaat. Geen wonder, want deze barokstad in het Elbedal met haar herbouwde historische monumenten, boeiende musea en talrijke andere fascinerende plaatsen is een waar paradijs voor cultuurliefhebbers. Veel van al dat moois dateert uit de periode waarin de hertogen van Saksen Dresden als hoofdstad kozen. Maar de stad kon in de loop van haar historie ook catastrofes niet ontlopen, waaronder vernielingen door het grootschalige bombardement van februari 1945 en het daaropvolgende DDR-regime. Met stadsarcheologen maakten we in het herbouwde Dresden wandelingen langs sporen die door onderzoek nog meer over het rijke en gevarieerde verleden van deze prachtige stad aan het licht brachten.

De Fondazione luigi Rovati in Milaan

De Fondazione luigi Rovati in Milaan

.

Laven aan Etruskische kunst in een nieuwe bijzondere setting

Wie van Etruskische kunst houdt kan terecht op verschillende plekken in Italië en in verschillende (inter)nationale musea. Wie echter Etruskische kunst in een bijzondere setting wil zien zal naar Milaan moeten reizen. In de Fondazione Luigi Rovati in Milaan, in september 2022 geopend, kan de bezoeker zich tegen de achtergrond van modernistische koepelgraven en een gerestaureerd 19e-eeuws palazzo laven aan Etruskische vazen, bronzen beeldjes en gouden sieraden, en kunst van onder meer Andy Warhol, Weiwei en Picasso. Ook steunt het museum archeologisch onderzoek en organiseert het interessante lezingen. Over de herkomst van een deel van de collectie is het museum echter niet open genoeg.

Archeologische vondsten van de Guanchen op Tenerife

Archeologische vondsten van de Guanchen op Tenerife

.

Sporen van Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van Tenerife

Tenerife, het Spaanse eiland van zon, zee en strand, heeft een interessante geschiedenis waarvan veel geheimen nog niet ontrafeld zijn. Voorafgaand aan de verovering door de Spanjaarden leefden de Guanchen al op Tenerife. Deze eerste kolonisten vonden in dit vulkanische landschap voldoende grotten om zich te vestigen. Zij konden hier eeuwenlang in relatief isolement leven, totdat de Spanjaarden in de 15e eeuw het eiland innamen. De Guanchen moesten na hun nederlaag onder dwang op het land en in de Spaanse suikerraffinaderijen gaan werken of werden als slaaf verkocht. De Guanchen lieten hun doden mummificeren en een aantal van hun mummies is met diverse andere sporen onder meer te zien in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. 

De Zilverstad Schoonhoven

De Zilverstad Schoonhoven

.

Een bezoek aan vesting- en zilverstad Schoonhoven

Aan de rivier de Lek, achter aarden wallen en kanonnen, komt het mooie vestingstadje Schoonhoven tot leven. Samen met vestingstad Nieuwpoort, aan de overkant van de Lek, bewaakte het stadje met succes de toegang tot Holland. Sporen uit die spannende periode voor Schoonhoven zijn tot op vandaag zichtbaar. Befaamder is Schoonhoven echter als Zilverstad met het Nederlands Zilvermuseum dat de grootste collectie Nederlands zilver ter wereld bezit. Een ‘Silverwalk of fame’ maakt op internet de vele edelsmeden zichtbaar die actief waren in Schoonhoven. De wandeling voert langs maar liefst tachtig adressen waar in de loop der eeuwen zilversmeden actief waren en/of nog altijd zijn. Het boeiende Zilvermuseum bewijst de vooraanstaande plaats van zilver in ons dagelijks leven, toen en nu.

Buste van Caesar

Buste van Caesar

.

Nieuw licht op Julius Caesar

Een nieuwe studie van de befaamde auteur Tom Buijtendorp werpt een nieuw licht op Julius Caesar: de veldheer die als eerste ontdekkingsreiziger de Lage Landen bezocht en daarvan verslag deed. Het besef dat hij bij gebrek aan kennis met een sterk vervormd kaartbeeld onbekend gebied binnentrok, werpt een ander perspectief op wat vaak als verzinsels zijn afgedaan. Bijvoorbeeld zijn eerste bevolkingsstatistieken van deze regio kunnen wel degelijk kloppen als hij verwees naar het aantal weerbare mannen, ongeveer een kwart van het totaal. Zijn ogenschijnlijke overdrijving dat de Ardennen zich over meer dan 500 mijl (750 km) uitstrekten, kan wel degelijk kloppen, als hij zoals vaker de omtrek bedoelde. Voor het eerst zijn noordelijke kampen van Caesar ontdekt en gepubliceerd die bij Koblenz over de Rijn lagen. Sinds kort is ook bekend waar hij nog iets noordelijker een maand later in Engeland aan wal ging. Hij moet daarvoor met zijn acht legioenen dwars door de Lage Landen zijn getrokken. Recent in Limburg gevonden muntschatten getuigen van de onrust die zijn aanwezigheid opriep.
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 20 oktober 2023 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan snel een abonnement!

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU