Archeologie Magazine 3 van 2022

Archeologie Magazine nr 3 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 10 juni 2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 26 mei een abonnement!

JA GRAAG  

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

Special: Armenië

Armenië, het bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus en ten noorden van Iran, heeft een rijke geschiedenis en cultuur, waarover mede aan de hand van hedendaagse sporen veel te vertellen valt. Dit verhaal bestrijkt een onmetelijk lange periode. Van de oude steentijd via de periode van koning Tigran de Grote - waarin Armenië voor de Romeinen een tegenstander van formaat wordt - tot de tijd van koning Tiridates III (287-330 na Chr.) die het christendom tot staatsgodsdienst maakte. Het land verkeerde daarbij lange tijd in de ban van de Ararat, de meer dan 5000 meter hoge heilige berg die Armenië na 1920 aan Turkije moest afstaan. Vanaf 11 mei zijn schatten uit de vroegste periode van Armenië tijdelijk ook in het Drents Museum te Assen te bewonderen.

Medemblik: van handelsstadje naar vestingstad

Medemblik: van handelsstadje naar vestingstad

-

Medemblik: van handelsstadje naar vestingstad

Medemblik, de oudste stad van West-Friesland, was eeuwenlang het centrum van deze regio. In de Frankische tijd (8e eeuw) was het zelfs de belangrijkste handelsnederzetting in het noorden en wellicht de uitvalsbasis van de Utrechtse kerk voor de kerstening van de Friezen. Steeds meer archeologische vondsten bevestigen hoe belangrijk vroeger dit mooie verstilde stadje was aan de voormalige Zuiderzee dat in oktober meedingt naar de door de ANWB georganiseerde uitverkiezing tot mooiste vestingstad van ons land.

Over Paaseiland doen nog altijd de nodige mythes de ronde

Over Paaseiland doen nog altijd de nodige mythes de ronde.

-

Mythes over Paaseiland ontrafeld?

Op 5 april 1722 stuit de Zeeuwse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen op een eiland in de Grote Oceaan. Omdat het Paaszondag is, geeft hij het de naam Paasch-Eyland. 300 jaar later valt er nog veel te ontdekken over Paaseiland en de beroemde beelden. Recent wetenschappelijk onderzoek biedt nieuwe en interessante inzichten.

Zonsondergang gezien vanaf de Nijl.

Zonsondergang gezien vanaf de Nijl.

-

Van wie is de Nijl?

We nemen de lezer mee op een avontuurlijke reis langs de rivier de Nijl, van de bronnen in het Afrikaanse binnenland tot de monding van de rivier aan de Middellandse Zee. Egypte en Nubië spelen een grote rol in dit verhaal – in de oudheid werden in deze gebieden steden langs de rivier gesticht, en konden de inwoners dankzij het vruchtbare slib hun akkers verbouwen. Hoe groot was de rol van het water in de levens van mensen in de landen langs de Nijl, toen en nu? Nu weten we waar het water van de Nijl vandaan komt, maar eeuwenlang was dat niet het geval.

Opgravingen in Slovenië

Opgravingen in Slovenië.

-

Graven naar de geschiedenis

In en direct na de Tweede Wereldoorlog hebben de partizanen in wat nu Slovenië is tienduizenden tegenstanders vermoord. De laatste jaren graven archeologen dat donkere verleden gericht op. In plastic zakjes bewaren ze onder meer fragmenten van menselijke botten, knopen, sieraden, een bijbel, een patroonhouder met kogels en een glazen oog. Allemaal stille getuigen van een lang verborgen zwarte geschiedenis in Slovenië. Het onderzoek zorgt wel voor maatschappelijke verdeeldheid.

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 10 juni 2022 in de brievenbus! Dit nummer ook thuis ontvangen? Neem dan vóór 26 mei een abonnement!

JA GRAAG  

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU